Na posledním zasedání zastupitelstva byl těsnou většinou 8 hlasů koalice zrušen participativní rozpočet pro Úvaly. Ten měl umožnit občanům přímo navrhovat drobné projekty pro zlepšení města, o kterých by následně hlasovala veřejnost, a nejlepší projekty by se realizovaly. V mnoha městech občané takto navrhují obnovu různých veřejných prostranství, umístění laviček nebo třeba nové herní prvky na hřiště. Pro první rok mělo být alokováni 600 tisíc Kč.

Zastupitelstvo již jednou odhlasovalo velkou většinou, že participativní rozpočet chce. Teď ale koaliční zastupitelé otočili. Při projednávání bodu slibovali, že se participativní rozpočet pouze odsune o rok, ale když došlo na hlasování, najednou byli sliby pryč. Odsun akce o rok nepodpořili a rovnou odhlasovali její zrušení. Přitom právě letos středočeský kraj začínající participativní rozpočty podpoří dotací, a navíc pro ně obcím poskytne zdarma software. Byla by to skvělá příležitost takovýto projekt začít.

Hlasování o participativním rozpočtu tak ukazuje, jak vedení města přistupuje k diskusi s opozičními zastupiteli. Opoziční zastupitelé navrhovali v tomto volebním období právě třeba participativní rozpočet, senior taxi nebo více peněz do změny bahnitých ulic na asfaltové. Bohužel dialog o prioritách na naší místní – úvalské úrovni neprobíhá, a tak se jede jen podle toho, co chce koalice ve vedení města. Rozhoduje pak většina jednoho hlasu a kvůli absenci potřebných koaličních zastupitelů na jednáních se třeba i odsouvá jednání zastupitelstva o týden, protože každý hlas koalice je zapotřebí.

Jan Černý a Jaromír Gloc