Jan ČernýLetošní zima je výjimečně dlouhá a mrazivá. Údržba ulic (nikoliv silnic, protože ty udržuje kraj nebo Ředitelství silnic a dálnic) a chodníků je starostí samosprávy. Za naše zaplacené daně by Město řízené radou a starostou mělo zařídit, aby všechny ulice a chodníky byly v určité době uklizeny, tak aby se nám, pokud možno, nic nestalo při jízdě autem, běhu na vlak nebo cestě k doktorovi. Rada města proto vydává nařízení o zimní údržbě, které říká zhruba to, že v určitých čase by měly být „protaženy“ všechny ulice (některé dříve, některé později) a 8 km chodníků. V Úvalech je však 30 km chodníků. U těch chodníků, které město neuklízí, se předpokládá iniciativa obyvatel (každý si zamete svůj chodník před domem) nebo prostě zůstanou neodmetené.

Jak ukázala tato zima, ne vždy sníh hNeuklizené chodníky u MŠ Kollárova Úvalyned roztaje a sešlapaný sníh se může změnit na nebezpečnou ledovku. Asi není cestou kárat, ty co si chodník před domem neuklízejí nebo pořád dokola tance Technických služeb a nákup techniky. Měli bychom však zvážit ještě jednu cestu, jak uklidit od sněhu všechny chodníky. Inspirovali jsme se na Praze 6, kde mají tzv. Sněhovou pohotovost. Část chodníků jim tam uklízejí firmy a část brigádníci – tedy tzv. Sněhová pohotovost.

Každý brigádník tak vyfasuje sněhové hrablo, koště, škrabku na led, plechový kbelík, lopatku a reflexní vestu a po zimě musí všechno vrátit. Každý brigádník má přidělený úsek cca 400m. Za každý měsíc pohotovosti 1000,- Kč a za „sněžný“ úklidový den mají 400,- Kč s tím, že jejich úsek musí být uklizen už brzy ráno. Pokyn k „úklidu“ dostanou po SMS na mobil. Taková věc nebude zadarmo, vyjde město na statisíce. Na druhou stranu úklid sněhu je to základní, co by město mělo zajišťovat. Určitě je větší pravděpodobnost, že se zraním na zledovatělém chodníku, než, že mne na tom samém chodníků někdo zákeřně přepadne. Chtěli bychom proto investovat peníze občanů i do úklidu od sněhu. Efektivní investice za to stojí.

Jan Černý PRO Úvaly